FACEBOOK KAYITLARI BOŞANMA DAVALARINDA DELİL OLARAK KULLANILABİLİR Mİ ?

Okunma: 603
Türkiye 5 Haziran 2016 10:54
Videoyu Aç FACEBOOK KAYITLARI BOŞANMA DAVALARINDA DELİL OLARAK KULLANILABİLİR Mİ ?
A
a

Değerli okurlarım son dönmelerde interent gibi çağmızın hızlı iletişim araçlarının evlerimize işyerlerimize cep telefonlarımıza girmesi ile birlikte hızlı teknoloji bir çok sorunu da beraberinde getirdi. Sosyal medya bağımlılığı aile düzenlerini bozmaya başladı. Boşanma davalarında bir çok meslekdaşım gibi ben de facebook kayıtlarından yararlanıyorum. Facebook kayıtları boşanam davalrında kullanılabilir mi ?

Yargıtayın bu konuda vermiş olduğu 2013 tarihli bir karar göre ;
“Elektronik ortamdaki fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcılar, diğer delillerle desteklendikleri takdirde “delil” olarak hükme esas alınabilir. Bu veriler tek başına vakıaların ispatına yeterli değildir.” (YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ E. 2013/19577 K. 2014/1926 T. 5.2.2014) diyor yargıtay.Facebook’dan alınan delillerin diğer delillerle desteklenmesi halinde ise Yargıtay, bu delilleri geçerli delil olarak kabul etmektedir:
Buna göre yargıtay bir kararında

Tarafların ayrılmasına neden olan olay, davacı-davalı kocanın başka bir kadınla olan güven sarsıcı davranışlarıdır. Davalı-davacı kadının evi terkinden sonra bile davacı-davalı kocanın Y. isimli kadınla görüşmeye devam ettiği, dosyada bulunan internet/facebook çıktısı, Y.’in çektiği mesajlar ve tanık beyanlarından anlaşılmaktadır.” (YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ E. 2012/8580 K. 2012/28405 T. 27.11.2012)

Ceza mahkemelerinde durum nasıldır?

ceza davalarında durum biraz daha farklıdır. Boşandığı eşinin rızası dışında adı, soyadı ile özel fotoğraflarını kullanarak facebook’ta profil açan ve özel fotoğraflarını paylaşan eski kocanın özel hayatın gizliliğini ihlal suçu ile cezalandırılması uygun görülmüştür:

“…sanığın, boşanmış olduğu eşi mağdurenin bilgisi ve rızası dışında, facebook adlı sosyal paylaşım sitesinde üyelik işlemleri yaparak, oluşturduğu profilde, isim ve soyismini de açıkladığı mağdurenin özel yaşam alanı kapsamındaki fotoğraflarına yer vermesi eyleminin özel hayatın gizliliğini ihlal suçunu oluşturduğunun kabulünde bir isabetsizlik görülmediğinden” (YARGITAY 12. CEZA DAİRESİ E. 2013/1045 K. 2013/28322 T. 9.12.2013)

Yine eşinin şifresini kullanarak facebook sayfasına giren, orada hakaret içerikli ileti paylaşan eşe verilen hakaret fiilinden ceza da uygun görülmüştür:
Bukonulardaki sorularınızı 0 532 508 90 45 nolu irtibat telefonuma bildirebilirisniz

ÖMEROĞLU HUKUK BÜROSU
AV.NEVİN ÖMEROĞLU DEMİREL


1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat