ZİYNET EŞYALARININ İADESİ DAVASI

Okunma: 962
Türkiye 16 Mayıs 2016 08:54
Videoyu Aç ZİYNET EŞYALARININ İADESİ DAVASI
A
a

Değerli okurlarım bu makalemde boşanma davalarında sıkça karşımıza çıkan ziynet eşyalarının iadesi davası hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum.

(ZİYNET EŞYASI : KADINLARIN, TAKTIKLARI ALTIN, BİLEZİK, KÜPE, YÜZÜK, KOLYE VE GERDANLIK GİBİ SÜS EŞYALARIDIR.
ZİYNET EŞYASI, KİŞİSEL MALDIR. (TMK M.220)
EVLİLİK, “DEVAM” EDERKEN, ZİYNET ALACAĞI DAVASI, HER ZAMAN AÇILABİLİR.
“TASFİYE” (BOŞANMA VE ÖLÜM) OLMADAN, ZİYNET ALACAĞI DAVASI AÇILABİLİR.
ZİYNET ALACAĞI DAVALARINDA GÖREVLİ, YETKİLİ MAHKEME NERESİDİR?
a)GÖREVLİ MAHKEME :
EVLİLİK, 01.01.2002 TARİHİNDEN ÖNCE SONA ERMİŞ İSE, ZİYNET ALACAĞI DAVASINDA, “ASLİYE” HUKUK, EVLİLİK, 01.01.2002 TARİHİNDEN SONRA SONA ERMİŞ İSE, GÖREVLİ MAHKEME, “AİLE” MAHKEMESİDİR.
b)YETKİLİ MAHKEME :
ÖZET : ZİYNET ALACAĞI DAVASINDA YETKİLİ MAHKEME, DAVALININ, “YERLEŞİM” YERİ MAHKEMESİDİR. (HUMK. m. 9/1)
ZİYNET ALACAĞI DAVALARINDA, DAVALILARIN SORUMLULUĞU, “NASIL” BİR SORUMLULUKTUR?
CEVAP 4 :
a)SORUMLULUK :
“-...KOCA İLE KAYINPEDER, EL VE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE, DAVACI KADININ ZİYNETLERİNİ ALMIŞ İSELER, DAVALI EŞ VE KAYINPEDER, ZİNCİRLEME VE ORTAKLAŞA SORUMLUDUR”. (2. HD. 24.05.2001 T., E:6454, K:8083)
a)KABULÜ OLMADIĞI SÜRECE, KADINA “EMANETEN” TAKILAN TAKILAR.
b)FİZİKSEL ŞİDDETE UĞRAYAN (=DÖVÜLEREK ATILAN VEYA KOVULAN) KADIN,
c)HASTANEYE GİDEREK EVDEN AYRILAN VE HASTANADE YATTIKTAN SONRA, BABA EVİNE BIRAKILAN KADIN.
d)DÜĞÜN BORÇLARI İÇİN (2. HD. 15.02.2005, E:15850, K:2076),
e)ARAÇ ALIMI İÇİN,
f)KOCANIN KİŞİSEL BORÇLARI İÇİN,
g)KİRA BORÇLARI İÇİN,
h)EVİN İHTİYAÇLARI İÇİN,
ı)İŞ YERİ AÇMAK İÇİN,
i)EŞE VEYA KAYINPEDERE TAŞINMAZ ALIMI İÇİN,
KADININ ALTINLARININ BOZDURULMASI HALİNDE, KADIN ZİYNET ALACAĞI DAVASI AÇABİLİR.
, KADIN HASTALANMIŞ VE TEDAVİSİ İÇİN, KADININ ALTINLARI BOZDURULMUŞ İSE, KADIN KOCASINDAN, BOZDURULAN ZİYNET EŞYALARININ BEDELİNİ İSTEYEMEYECEKTİR.

Eşlerin, ziynet eşyaları üzerinde yararlanma,yönetim,tasarruf hakları vardır. Bu sebeple gerek evlilik birliğinin devamı süresince gerekse de sonlanması halinde ziynet alacağına ilişkin dava açabilirler. Ziynet alacağı, boşanma davası ile beraber talep edilebileceği gibi sonradan ayrı bir dava olarak da açılabilir. Davayı açan taraf,ziynet alacağı talebinde bulunmalı,ziynetin varlığını ve ziynetlerin kendisinde kalmadığını kanıtlamalıdır.Davacı talep ettiği ziynetleri,kıymetleri,adetleri ,cins ve niteliklerini belirterek talep etmeli ve harcı yatırılmalıdır. Bu tarz davalarda kadına ve erkeğe takılan ziynetlerin kimin olacağı sorunu ortaya çıkmaktadır. Düğünde kadına takılan takılar kadının geleceği ve güvencesidir. Eğer kadına emaneten takıldığı hususunda kadının bir kabulü yoksa düğünde kadına takılan takılar hediye edilmiş kabul edilerek kadının olur. Yani bir anlamda bağış kabul edilir. Erkeğe takılan takılar ise eğer erkeğe takılıp sonra erkek tarafından kadına verilmiş ise, erkeğin eşine takıları bağışladığı kabul edilir. . Ancak düğün sırasında kadına ya ad erkeğe takılan takıları koca bir takım amaçlar için bozdurmuş olabilir. Bu amaçlar,düğün borçları,araç-ev alımı,kira ve gider borçları,iş yeri açması,balayı giderleri vb. sebepler için altınlar bozulmuş olabilir.Bu durumda karının bu altınları geri istememek üzere vermediği takdirde koca bu altınların değerini karısına vermek zorundadır.
EŞLER ARASINDAKİ ZİYNET ALACAĞI DAVALARINDA, “İSPAT ARAÇLARI” NELERDİR?

ZİYNET ALACAĞI DAVASINDA, ÖNEMLİ İSPAT ARAÇLARI ŞUNLARDIR:
a)ÇEYİZ SENEDİ,
b)BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ :
VİDEO, VCD, FOTOĞRAF VE BİLGİSAYAR KAYITLARI YETERLİ DEĞİLDİR. BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ YAPILMASI ZORUNLUDUR. 
c)TANIK ANLATIMI :
ÇEYİZ SENEDİNDE, KOCANIN İMZASI BULUNMASA BİLE, DAVACI KADIN, LİSTEDE YAZILI EŞYALARIN, BABA EVİNDEN, KOCA EVİNE GÖTÜRÜLDÜĞÜNÜ, “TANIKLA” İSPATLAYABİLİR.
HUMK. M. 293/1’E GÖRE, KARI KOCA ARASINDAKİ İŞLEMLER, ŞAHİTLE İSPAT EDİLEBİLİR.
“-...GÖRGÜYE DAYANMAYAN TANIK ANLATIMLARI, BAŞKA BİR DELİL YOKSA HÜKME ESAS ALINMAMALIDIR”. (2. HD. 12.02.2007 T., E:1603, K:1662).
d)VİDEO, VCD, DVD, FOTOĞRAF VE
e)BİLGİSAYAR KAYITLARI...ile ispatlanabilir.

Ziynet eşyalarına ilişkin davada, ziynet eşyalarının varlığının tespit edilmesi durumunda bu husus mülkiyet hakkına ilişkin olup, zamanaşımına tabi değildir. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 06.03.2003 tarihli 11533/2380 sayılı kararında ziynet eşyalarının misli eşya olduğunu ve misli eşyanın da aynı cins ve nitelikteki başka emsali ile yerine konulabilmesinin olanaklı oluşu sebebiyle artık zamanaşımı süresinden söz edilemeyeceği belirtmiştir.
Fakat ziynet alacağı davasında dava konusu eşyaların var olduğu tespit edilemezse istem tazminata ilişkin olduğundan Borçlar Kanunu kapsamında 10 yıllık zamanaşımına tabi olacaktır. Bu zamanaşımı süresi hesaplanırken Borçlar Kanunu’ nun 153. Maddesi göz önünde bulundurulmalıdır. Bilindiği üzere evlilik süresince eşlerin birbirinden olan alacakları için zamanaşımı süresi işlemeye başlamaz, başladıysa durur.
Bu konudaki sorularınızı 0 532 508 90 45 nolu irtibat telefonumuza bildirebilirisniz.AV.NEVİN ÖMEROĞLU DEMİREL ÖMEROĞLU HUKUK BÜROSU İSTANBUL BAKIRKÖY .İSTANBUL BAROSU

1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat