Daha önce tacir olsun olmasın, çek hesabı olan herkes tek tip çek karnesi kullanırken yeni yasa kapsamında çek karneleri, dört kategoriye ayrılmıştır. Bunları; Tacir Çeki, Tacir Olamayan Kişi Çeki, Tacir Hamiline Çeki, Tacir Olmayan Hamiline Çeklerdir.
Yeni çek kanunu göre çek sahipleri, tacir ve tacir olmayan çekleri, isim veya unvan yazarak düzenlemeleri gerekmektedir. Çek sahiplerinin bu kurala uymamaları halinde düzenledikleri her bir çek için bir yıla kadar hapis cezası ile muhatap olacaklardır.
Ayrıca Tacir olan çek sahibi bankadan tacir olmayan çek talep edip kullanması halinde 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalacaktır.
Çeklerin karşılıksız çıkan kişilere her bir çekle ilgili olarak, 1.500 güne kadar adli para cezası getirilmiş olup adli para cezasının ödenmemesi halinde ise hapis cezası uygulanmaktadır. Karşılıksız çek verenler eğer çeki yasal faizi ile ödemesi halinde ya da çek alacaklısının şikâyetten vazgeçmesi halinde mahkûm olması için açılan davalar düşmektedir.
Çek düzenleme ve çek açma yasağı getirilen kişilerin ellerindeki çekleri bankalara iade etmeleri gerekmektedir. Ayrıca çek yasağı getirilen kişiler tebliğ aldıktan sonraki on gün içinde, önceden düzenleyip verdiği çekler varsa ise bunların düzenleme tarihlerini, miktarlarını ve varsa lehtarlarını da göstermek suretiyle, bankaya liste halinde vermek zorundadırlar. Eğer bu kişiler karara uymayıp ellerindeki çekleri düzenlemeleri halinde Bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalacaklardır.
Çek sahiplerinin hesap açtırırken bankaya verdikleri adres tebligat adresidir. Çek sahipleri Adresini bankaya yanlış bildirmesi veya adres değişikliğini bankaya bildirmemesi bu adrese çıkarılan tebligatı geçersiz kılmamaktadır.
Çek yaprakların kaybedilmesi durumunda çek sahibi, bankaya yazılı olarak bilgi vermeli, savcılığa başvurarak mahkemeden çek iptal/tedbir kararı aldırmalıdır. Bankanın çeki ödememesi için mahkeme kararı veya savcılığın bankaya ödememe talimatı vermesi gerekmektedir.
Çekin banka aracılığı ile değil keşideci tarafından hamile elden ödenmesi durumunda, ödenen çekin mutlaka bankaya iade edilmesi gerekmektedir.
Gerçek kişi kendisi adına çek düzenlemesi için bir başkasını temsilci veya vekil tayin edemez. Eğer tayin ederse, bu çekten dolayı hukuki ve cezai sorumluluk çek hesabı sahibine aittir.
Çek yaprakları Kullanırken Aşağıda Maddeler Halinde Sıraladığım Hususlara Dikkat Edilmelidir;
a-) Çek sahipleri, Hamiline çek düzenlemek istediklerinde “tacir hamiline” veya “tacir olmayan hamiline” çek defterlerini kullanmalıdır.
b-)Çek düzenlenirken, keşide yeri, keşide tarihi, çek tutarı, keşidecinin adı ve soyadı ile emrine düzenlenen kişinin adı – soyadı veya unvanı okunaklı şekilde yazılarak imzalanmalıdır. Çekin geçerliliğini etkileyen bu kısımlar boş bırakılmamalıdır.
c-)Çek düzenlendikten sonra çek üzerinde herhangi bir düzeltme yapılması gerekiyorsa yapılan düzeltme mutlaka çeki düzenleyen kişinin imzası/parafı ile yapılmalıdır.
d-)Tüzel kişi tarafından düzenlenecek çeklerde çeke imzasını atan yetkilinin ad ve soyadının belirtilmesi kanunen gereklidir.
e-)Çek yapraklarının çek sahibi tarafından doldurulması gereken kısımları doldurulmadan, boş olarak imzalanıp hamile verilmemelidir.
f-)Bankalardan alınan çek karnelerinin özenle saklanması gerekmektedirBu konudaki sorularınızı NEVİN ÖMEROĞLU DEMİREL FACEBOOK Ve 0 532 508 90 45 nolu telefona bildirebilirsiniz
ÖMEROĞLU HUKUK BÜROSU AVUKAT NEVİN ÖMEROĞLU DEMİREL
Bu yeni çek yasası nizamsan san itibaren geçerli acaba bilgi verirseniz sevinirim
Slm ben kamu Sucundan 3 yıl hapıs aldım su an fırarıyım bu yasadan faydalana bılırmıyım
Mrb hanımefendi müşteri müşterim çekini yatirmadı bende yazdırdım bundan sonra ne yapmalıyım
Bi bardak su iç. Zaten durumu olsa öderdi
İcradaki çekler ve senetler nolucak yeni yasadan etkilenecekmi
Senet hakkinda bilgi verirmişsiniz ltf 70bin senet karşılığı yok icrada ama birşey yok Ada'mın adına ne yapmam gerek ltf yardımcı olun
bi soğuk su iç üzerine
Benım 2009 dan cekım var mahkemeye verdım kazandım ama yasa cıkınca hıc bır talep edemedım bılgılerınıze ıhtıyacım var bılgılendırırsenız sevınırım
Çek yasasına şu ilave edilmeli Verilen çeklerin banka yükümlülüğü bir yıl olmalı,10 yıl değil İcra yoluyla ödenen çekler havale yoluyla avukatlara parça parca ödendijten sonra çekler icra müdürlüklerinde kalıyor avukat alıp göndermiyor,veya yasadan dolayı çek veren kişi gelmeden icradan alıp gönderemiyor, veya avkat cek harcı ödememek için icra müdürlüğüne çeki alıp çek sahibine vermiyor çek icrada kalıyor ama aslında ödenmiş,bankaya çek teslim edilemediğinden açık ödenmemiş görülüyor,firmalar ve çek kullananlar bu durumda çek yasaklısı haline geliyor,ve sürekli çekler açık görülüyor Bu durum esnafı damgalıyor ve ticari hayatı bitiriliyor Bu konunun mutlaka düzenlenmesi gerekiyor.
aynen katılıyorum size çek bedeliçek elimize geçmeyince bankada sorun yaşıyoruz banka parayı alıp bloke ediyo o para orda kalıyo
Icrada bekleyen çekler ne ölçek buna düzenleme veya kanun değişikliği yapildi mi
Icrada bekliyen eski ceklerle ve senetlerle ilgili kanun:varml
Icrada bekleyen çekler ne ölçek buna düzenleme veya kanun değişikliği yapildi mi
FAYDALI BİLGİLEDEN ÖTÜRÜ TESEKKUR AMA ARAYIPTA SORU SORMAMDA SORUNOLMAZ İNSALLLAH EMEĞE GECENLERE TŞK
süper insalllah
tesekkürler
Çok çok teşekkür ederiz bilgilendirme için
Tesekkurler
Tesekkurler
Tesekkurler
Tesekkurler
Tesekkurler
Bildiğim kadarıyla çek karnesi kaybolduğunda savcılıktan iptal kararı çıkmıyor artık doğrumu?
Gecmis cekker yani odenmeyenler ne olacak bence gecmisle geriye donuk yapilmali
Bu yasa acilen onaylamalı çünkü bir Asnaf olarak çok mağdur oluyoruz
Bu kanun ne Zaman çıktı
Bu kanun ne Zaman çıktı
Suan kullandigimiz tacir cwkleri ve kasmis oldugumuz cekler ne olack bu kanun icin elimizdekilerde dahilmi birde bu kanun nezaman yururluye girecek
Bu cek kanunu cocuk oyunu gibi bosa yapanlar asıl Suna dikkat edin Bankanın kisveya şirkete vermiş oldugu cek karnesinin yap tak miktarını deyilde kısının yazmış oldugu cek bedelini ödemek zorun da bırak salar ticaret daha sağlam olur
banka çeklere tam teminat verirse. yasa derim yoksa boş hepsi
Keşideci Çek'i ödemediği Zaman hapis cezası varmı
Bir banka kişinin kendi hesapi varsa cek versin yoksa kişinin cek veren banka mesuldir ve banka bunu karşilamaktadir bu boy olmalidir
Teşekkürler
Güzel bi uygulama
yenı cek kanunu hangı tarihten itibaren gecerlı,saygılAr
Çekinhukuki sorumluluğu olan banka imza tutmuyor diye ödemeden kaçıyor bu boşluk ne olacak avukatların Çek'ten gelen infazı maddi ceza altında devlet alıp hamil mağdur oluyor bu boşluk ne olacak
2012 ve2013 te yazılmış ve ödenmemiş çekler için bi yaptırım varmı bilgilendirir misiniz 05419091929
Benim bildiğim tam 45 yıldır arap saçına çevrilen çek kanunu bu kez de çare olmaktan uzak mualesef.Görevdeyken yetkili üst makamlara bu konunun kökten çözümü hususunda çok detaylı bir çalışmamı sunmuştum.Ne yazık ki akıllı ve bilgili mankafalar her zamanki gibi anlama güçlüğü nedeniyle es geçtiler. Şöyleki çek kullanacak tacirler diğer kiredi taleplerinde olduğu gibi bir paket kredi içinde çek kredisi veya arzuya göre yalnız çek kredisi taleplerini çalıştıkları banka şubesine yapmalılar. Bankalar belirlenen usul ve esaslar içinde müşterisine bir kredi paketi belirlemeli.Bu paket kredi limiti içinde müşteri ihtiyacına göre belirlemiş oldüğu çek kredisini de kullanabilme imkanına sahip olabilmelidir. Belirlenen limit içinde (örneğin 1000tl ve katları)şeklinde)hazırlanmış küpürler halinde ki çek karnesi müşteriye verilmelidir. Bu şekilde keşide edilmiş olan çekler banka tarafından kredi şartlarına ve teminatına bağlandığından artık çeki kabul eden muhatap yönünden karşılığının olup olamayacağı gibi çok önemli güven meselesi de ortadan kalkmış olacaktır.Piyasada oluşacak tam güvenin yanısıra bir yığın formalite ve iş gücü kaybının da önüne geçilmiş olunacaktır. Çekin ibrazında karşılığının olup olmadığına bakılmaksızın çek bedeli banka tarafından derhal öodenecektir.Ödeme sırasında müşteri hesanının müsait olmaması halinde bankanın verdiği diğer kredilerde olduğu gibi bu kredi içinde belirlenen prosedürleri uygulayacak olması doğaldır. Kredibilitesi yetersiz kişilerin çek alamayacak olması da Piyasadaki üçkağıtçıların böylece sonu olacaktır. Burada daha fazla detay veremedim.Sanırım konu az çok anlaşılmıştır. Saygılarımla Şentürk Erdoğan Banka Emekli Şube Müdürü
Benim elimde bir müşterimin4 parça tacir çekleri var ödemedi böceklerin banka hükmünü aldım ama Çekler yüklü Çek sahibi işyerini başkasının üzerinde çalıştırıyor üzerine birşey yok hiç birşey yapamıyorum kanunen ve işyerinde kendi duruyor Nasıl bir yol amam gerkir
Bu yasa yeni çek yasasiyla kanunlasacak sanırım yeni yasadan sonrası çek kulanacaklar içinmi geçerli
Ne yani çekte hapis cezası gerimi geliyor benmi yanlış anladım
Merhaba,kanun ne zaman yürürlüğe girecek.Şirketler için ne gibi avantajları ve dezavantajları olacak..Tşk..