Sultangazi Belediyesi, “Uluslararası Mimar Sinan ve Su” konulu sempozyum düzenliyor. Sultangazi Nikah Salonları’nda başlayan sempozyuma İstanbul milletvekilleri Ahmet Hamdi Çamlı ve Haydar Ali Yıldız, Sultangazi Kaymakamı Ali Uslanmaz, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, AK Parti İlçe Başkanı Suzan Dağlar Civan ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, üç gün sürecek sempozyumda Mimar Sinan ve suyun tarihi anlatılarak Sultangazi’nin ufkunun açılacağını söyledi. “Şehirler inşa etmek sabır ve soluk ister” diyen Başkan Altunay, “Mimar Sinan’ın uzun soluklu yürüyüşünde Osmanlı coğrafyasını çil çil kubbelerle, mescitlerle, köprülerle, kemerlerle, çeşmelerle bezedi. Koca Sinan’ın yaptığı eserleri mimarlığın evrensel değerleriyle buluşmuştur. Mimarlıkta yeni bir soluk olmuştur” dedi.
“KEMERLERİN EFENDİSİ MİMAR SİNAN”
451 yaşındaki Mağlova Kemeri’nin, Mimar Sinan’a Kemerlerin Efendisi unvanını kazandırdığına dikkat çeken Başkan Altunay, şunları söyledi:
“Mimar Sinan’ın Mağlova, Güzelce ve Bulakbaşı kemerleri ve Kırk Çeşmeler su yoluyla, Sultangazi sular şehri olarak biliniyor. Mağlova eseri öylesine muhteşemdir ki, ‘Mimar Sinan için başka eserler yapmasaydı da adı tarihe geçerdi’ denir. O tarihi ve o kültürü aktarabilmemiz bu nedenle önemlidir. İnsan şehrin, şehir de insanın aynasıdır. Hacı Bayram Veli’nin de ifade ettiği gibi, ‘İnsan, şehri inşa ederken, aslında taşın toprağın arasında kendisini inşa eder. Gönülde her ne var ise, şehir olarak görünür. Gönlü taş olanın şehri taş, gönlü aşk ile dolu olanın şehri gülistan olur’. Gönlünüzde aşkı şehrimize yansıtmak için gerekli bilgi ve donanıma sahip olacağız. Sempozyum aracılığıyla ayrıca mimarlarımızın ‘Mimarlar Günü’nü kutluyorum.”
“MEDENİYETİMİZİ DÜNYAYA ANLATACAK ESERLERİ BIRAKIYORUZ”
Programda konuşan İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, Mimar Sinan’ın eserlerinin anlatılacağı sempozyumun faydalı olacağını söyledi. “Büyük bir medeniyetin çocukları olduğumuzu hatırlatmamız gerekir” diyen Çamlı, “Büyük medeniyeti ve tarihi hatırlamaya çalışıyoruz. Medeniyetimizi bugün dünyaya anlatacak eserler bırakıyoruz. Mimar Sinan’ın su kemerlerini hocalarımızın ilim kemerleriyle anlayacağız ” dedi.
İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız da suyun medeniyetimiz için önemine değinerek Mimar Sinan’ın eserlerinin kültürümüze kazandırdıklarını anlattı. Son dönemde 1.382 suyla ilgili tesisler yapıldığını belirten Yıldız, “Medeniyetlerin kurulduğu yerler genellikle suların etrafındadır. Mimar Sinan’ı anmak anlamlı ve önemlidir. Suya her zaman önem veren bir medeniyetiz ve böyle olmaya devam edeceğiz” dedi.
“SİNAN MEDENİYET TASARIMCISIDIR”
Sempozyum Başkanı Dr. Coşkun Yılmaz konuşmasında; Mimar Sinan’ın bir medeniyet tasarımcısı ve inşacısı olduğunu kaydetti. Mimar Sinan’ın sanatkar kimliğinin yanı sıra büyük bir yönetici olduğuna dikkat çeken Dr. Yılmaz, “Koca Sinan çok iyi bir idareci olmasaydı, Osmanlı döneminde üç ayrı sultanla 50 yılı aşkın süre başmimarlık görevinde olamazdı. Sempozyumda Mimar Sinan’ı farklı yönleriyle ele alacağız. Onun hayatı ve eserlerinin yanı sıra eserleriyle su kültürüne kazandırdıklarını anlatacağız” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından Prof Dr. Sadettin Ökten “Osmanlı Medeniyet Yorumunda Sinan” konulu konferans verdi. Dr. Sinan Genim başkanlığında Prof. Dr. Hayati Develi “Mimar Sinan’ın Zihniyet Dünyası”, Prof. Dr. Erhan Afyoncu “Mimar Sinan ve Hassa Mimarları Ocağı”, Prof. Dr. Suphi Saatçi “Bir su Mihendisi Olarak Mimar Sinan” konulu sunumlarını gerçekleştirdi.
YERLİ VE YABANCI 28 AKADEMİSYEN TEBLİĞ SUNACAK
10 Nisan 2016 tarihine kadar Sultangazi Belediyesi Nikah Salonlarında devam edecek sempozyuma yerli ve yabancı 28 akademisyen tebliğlerini sunacak. Bilim Kurulu ile birlikte toplam 38 akademisyen sempozyuma katkı sağladı. Etkinlik kapsamında ayrıca, Mimar Sinan’ın eserlerinin ve su eşyalarının fotoğraflarının yer aldığı sergi ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Sempozyumda ayrıca dünya su mimarisinin başyapıtlarından biri kabul edilen Mağlova Kemerini anlatan Mağlova belgeseli gö