Teknolojik cihazların çocuklar üzerindeki etkileri

Okunma: 3045
Teknoloji 18 Ocak 2016 22:13
Videoyu Aç Teknolojik cihazların çocuklar üzerindeki etkileri
A
a

Prof. Dr. Mücahit Öztürk, ailelerin çocuklara, ağlamaması için cep telefonu ve akıllı teknolojik cihazlar verdiğini, bunun çocuklarda, dilsel gelişimini engellediğini belirtti.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı ve Çocuk Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Mücahit Öztürk, ailelerin çocuklara, ağlamaması için cep telefonu ve akıllı teknolojik cihazlar verdiğini, bunun çocuklarda sosyal ve dilsel gelişimini engellediğini söyledi.

Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aileler tarafından çocuklara erken yaşta verilen cep telefonu ve akıllı cihazların adeta "susturucu" amaçlı kullanıldığını ifade etti.

Ağlayan çocukları susturmak için onlara akıllı cihaz vermenin, televizyondan müzik dinletmenin veya görüntü izletmenin yanlış olduğunu belirten Öztürk, "Bu durumda daha bebeklik döneminden itibaren 1,5-2 yaşında bir çocuk ekranla karşılaşmış oluyor. Çocuklar ekranlarda sadece görüntüleri algılar ve o görüntülerle müziği birleştirir. Bu senkronizasyon küçük yaştaki çocuklarda sosyal ve dilsel gelişimini engeller" diye konuştu.

Çocukların akıllı cihazlar başta olmak üzere bütün ekranlardan korunması gerektiğini vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti:

"Küçük yaşta, erken dönemde ekranla karşılaşan ve ekrana bağlı olan çocuklarda sosyal gelişim bozuklukları hem de dil gelişim bozuklukları olur ki bu çok önemli bir şeydir. O nedenle çocukların özelikle 4-5 yaşına kadar bu anlamda mutlaka korunmaları gerekir."

Çocukları teknolojik ürünlerden tamamen mahrum etmenin de yanlış olduğunu ifade eden Öztürk, ebeveynlerin belirleyici rol üstlenmeleri gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Öztürk, çocuklara basit, kısa süreli birtakım şeylerin aileleri tarafından kontrollü bir şekilde seyrettirilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Mutlaka çocukların yanında siz olacaksınız. O görüntülere siz yorum yapacaksınız ama istediğimiz, çocuklar doğal ortamlarında, yani oyuncaklarıyla, arkadaşlarıyla, bir grupla oynayarak hayal dünyalarını kendileri oluşturarak bir şeyler yapsınlar. Sıkıntı şurada; çocuk hayal kurarak gelişir ama bilgisayarlar oyunları, akıllı cihazlar çocuklara kendi hayallerini dikte ettirir. Bu da çok önemli bir farktır. Çocuğa o zaman siz hayal kurduruyor, sınırlarını siz koyuyorsunuz. Biz istiyoruz ki çocuk, kendi hayalini ve sınırlarını kendi belirlesin kendi kursun. Teknolojiyi hayatımızdan çıkaramıyoruz. Bir şekilde teknolojinin bize kolaylık sağlığını biliyoruz. Bu çocuklarımız için de geçerli ama çocuklarımıza teknoloji ile tanıştıkları ilk dönemden itibaren mutlaka bu teknolojiyi nasıl kullanacakları konusunda sınırları oluşturmamız ve bu sınırları uygulamamız gerekiyor. Sınırsız kullanım tehlikelidir."

(AA)

1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat