Sultangazi Rehabilitasyon Merkezi’nde, Down Sendromu ve Farkındalık Kutlaması

Okunma: 985
Sultangazi 21 Mart 2016 21:12
Videoyu Aç Sultangazi Rehabilitasyon Merkezi’nde, Down Sendromu ve Farkındalık Kutlaması
A
a

Merkezi Sultangazi İlçesi Sultangaçiftliği Mahallesi Ordu Caddesinde bulunan Sultangazi Rehabilitasyon Merkezinde düzenlenen, 21 Mart Dünya Down sendromlular farkındalık günü etkinliğinde Down sendromlu gençler oyunlar oynayarak gönüllerince doyasıya eğlendi.

Sultangazi’deki Dünya Down sendromlular Farkındalık günü Sultangazi Rehabilitasyon Merkezinin salonunda ve önünde kutlandı. Down sendromlu gençlerin gösterisi büyük alkış aldı. Down sendromlu gençler gönüllerince dans etti. Etkinliğe katılan aileler den bazıları şöyle konuştu. “ Özel insanların günü kutlu olsun. Engellilerin yaşadığı engelleri aşmak için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz” dediler.
 


Sibel Koçak, Down Sendromluların Gününü Kutladı
 
Sultangazi Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Sibel Koçak, Dünya Down sendromlular Farkındalık günü kutlamasında şöyle konuştu. 21 Mart, Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Down Sendromu günü olarak kabul ediliyor. Down sendromu gününde Türkiye’de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bugün Sultangazi Rehabilitasyon Merkezi olarak biz de Down sendromu hakında toplumsal farkındalık yaratmak, Down sendromlu bireylerin ayrımcılık ve önyargıya maruz kalmasını önlemek, erken ve sürekli eğitimin önemine dikkat çekmek istiyoruz. Bu amaçla Sultangazi Rehabilitasyon Merkezi olarak eğitime ağırlık vererek Down sendromlu bu gençleri toplumun bir parçası bir ferdi olarak eğitmeyi kendimize ilke edindik. Ben burada bulunan Down sendromlu kardeşlerimizin gününü kutluyor hepisini ayrı ayrı öpüyorum” dedi.


 
Nihan Yıldırım, 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü
 
Sultangazi Rehabilitasyon Merkezi Halkla İlişkiler Müdürü Nihan Yıldırım gerçekleşen etkinlikte yaptığı konuşmada eğitimin önemine vurgu yaptı. Yıldırım şöyle konuştu. Birleşmiş Milletler’in 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak olarak belirledi. Bu farkındalığın ‘ 21 Mart ‘ gününde olmasının nedeni ise yine kendileri kadar çok özel, 21 kromozomlarının 2 tane yerine 3 tane olması takvimlerde 21 ve 3 rakamını özel kılıyor. Dünya genelinde 6 milyon, Türkiye’de ise rakamların kesin olmaması nedeniyle 100 bin civarı insanın bu genetik farklılığı taşıdığı tahmin ediliyor. En basit tanımıyla Down sendromu çocuğunuzun vücudundaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma, yani 47 kromozoma sahip olmasıdır. İnsan vücudunu oluşturan kromozomların 23 tanesi anneden, 23 tanesi ise babadan gelmektedir. Down sendrom’unda 21 kromozom2 değil 3 adet olmaktadır. Bunun sonucu olarak toplam kromozom sayısı 46 değil 47 olmaktadır. 


 
Bu durumu tedavi etmek, ilaç ve benzeri girişimlerle sonlandırmak mümkün değildir. Yapılması gereken tek şey iyi ve kaliteli bir eğitim ve çokça tekrardır. Çocuklarımız hem toplumla uyum içerisinde yaşamaya alışacak hem de toplumsal olaylara ve gelişmelere tepki vereceklerdir. Biz Sultangazi Rehabilitasyon Merkezi olarak bunu çok iyi yaptığımızı söyleyebiliriz. Down sendromlu çocuklarımıza gösterdiğimiz ilgi ve alaka bunun en açık örneğidir” dedi.


 
Saatlerce devam eden etkinlikte Down sendromlu çocuklar, aileler ve Rehabilitasyon öğretmenleri hep beraber güzel vakit geçirdiler. Kesilen yaş pasta afiyetle yenirken, Sultangazi Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Sibel Koçak ve Sultangazi Rehabilitasyon Merkezi Halkla İlişkiler Müdürü Nihan Yıldırım Down Sendromlu öğrencilere hediyeler dağıttı.
 
 




















































 
 
 
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat