Mustafa Çimen İle Hemşeri Dernekleri Üzerine Söyleşi

Okunma: 9161
Sultangazi 12 Haziran 2022 11:16
Videoyu Aç Mustafa Çimen İle Hemşeri Dernekleri Üzerine Söyleşi
A
a

Adıyaman ve Sultangazi'nin saygın kişiliklerinden biri olan Mustafa Çimen, sivil toplum kuruluşlarındaki aktif görevleri dolayısıyla hemşerilerine, hemşeri derneklerine büyük katkılar sunmaktadır.

Yaşam Gazetesi olarak Mustafa Çimen ile Hemşeri Dernekleri üzerine bir söyleş, gerçekleştirdik. Engin bilgi ve birikimiyle hemşerilerine yol gösteren açıklamalarda bulunan Çimen’e sizler için sorular yönelttik. Aldığımız cevaplar bizim kelime dağarcığımızda yeni ufuklar açarken tarihe not düşmek amacıyla yayınlamayı uygun gördük.


Yaşam Gazetesi: Sayın Mustafa Çimen, öncelikle bizleri kabul ettiğiniz için, bilgi ve birikimlerinizi okurlarımızla paylaşmayı kabul ettiğiniz için sonsuz teşekkür ederiz.

Mustafa Çimen: Asıl ben sizlere teşekkür ederim. Bizlere zaman ayırdığınız için zahmet edip buralara kadar geldiğiniz için.

Yaşam Gazetesi: Sayın Çimen, hemşeri nedir, kime hemşeri denilmelidir?  

Mustafa Çimen: “ Hemşeri” sözcüğü genel olarak aynı köyde, aynı ilçede ve aynı ilde doğmuş olan insanları ifade etmek için kullanılan bir söylemdir. Aynı kültür, aynı yaşam biçimi, aynı coğrafik koşullarda doğmuş kişilere hemşeri denir.

Yaşam Gazetesi: Adıyamanlı hemşerilerim denildiğinde neyi anlamalıyız?

Mustafa Çimen: Adıyamanlılara ait onlarca hatta köy ve ilçeleri de katarsak yüzlerce dernek bulunmaktadır. Adıyaman Derneği üyelerince hemşerilik, “ Aynı yöreden kente gelmiş insanların aralarında kurdukları neredeyse akrabalık gibi nitelenebilecek bir bağdır. Hatta bizim için akraba ve hemşerinin arasında bir fark yoktur.”

Yaşam Gazetesi: Sizleri bu kadar yakınlaştıran etken nedir?

 Mustafa Çimen: Akrabalık ve hemşerilik bizim açımızdan durumsal bir ilişkiyi tanımlar. Dara düştüğümüzde, zorda kaldığımızda ilk yardım çığlıklarımızı duyan, ilk yardımımıza koşan yakınlarımız, akrabalarımız olarak görürüz. Bizleri ortak paydada buluştura yöre dernekleridir.

Yaşam Gazetesi: Bu konuyu biraz açabilirmişsiniz. Ortak payda dediğiniz olayı?

Mustafa Çimen: Bir durum tanımlandığında akrabalık ve hemşerilik ortak paydaları aynı coğrafi alanda kök salmış olan iki kişiden birinin diğerine göre durumunu niteler. Hemşerilik sözcüğü ikinci olarak memleketleri aynı coğrafi yer olan veya aynı coğrafi yere ait olma hissini taşıyan kişiler arası ilişkileri ve onlar arasındaki bağları ve bu bağlardan doğan çeşitli kimlikleri tanımlar.

Yaşam Gazetesi: Bahsettiğini bu bağlar bu kadar güçlü mü?

Mustafa Çimen:  Bu bağlar kimi zaman toplumsal kimlik düzeyinde iş görür. Yani, birbirlerini tanımayan kişiler, birbirlerinin fiziksel görünüşüne, konuşmasına vs. bakarak birbirlerini değerlendirirler.

Yaşam Gazetesi: Adıyaman Dernekleri olarak hemşerilik bilincini istediğiniz düzeyde üyelerinize aşılayabildiniz mi?

Mustafa Çimen: Aslında Adıyaman ilinin coğrafik yapısı, toprakların verimliliği göç olayının son dönemlerde gerçekleşmesi hemşeri derneklerinde buna paralel yeni olması sebebiyle tam anlamıyla taşların yerli yerine oturtulduğu söylenemez. Bazı eksikliklerimizin olduğunu ifade etmek gerekir.

Yaşam Gazetesi: Eksiklikler derken neyi kast ediyorsunuz?

Mustafa Çimen: Dernekler sadece bir araya gelmek aynı ortamda bulunmak değildir. Dernekler aynı zamanda kendi kültürümüzü yaşamak ve yaşatmaktır. Kendi gençlerimize ve çocuklarımıza öğretmektir. Unutulup gitmesini engellemektir. Bu konuda eksikliklerimizin olduğunu vurgulamak isterim.

Yaşam Gazetesi: Bizlere zaman ayırdığını için çok teşekkür ederiz. Sağ olun var olun.

Mustafa Çimen: Rica ederim ben teşekkür ederim.
 
 
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat