Sultangazi Otomotiv ve Galericiler kooparatifi Başkanı Mustafa Tosun ile otomotiv sektörünün içerisinde bulunduğu son durumu ve çözüm önerilerini konuştuk. Tosun ile yaptığımız görüşmeyi siz okurlarımız için kaleme aldık.
Yaşam Gazetesi: Kısaca Mustafa Tosun’u tanıyabilirmiyiz? Bize kendinizden bahsedebilirmisiniz?
Mustafa tosun : 1978 Adıyaman doğumluyum.2000 yılından itibaren otomotiv sektörüyle uğraşmaktayım. Derya otomotiv yönetim kurulu başkanıyım.
2010 yılından Sultangazi Galericiler kooperatifi kurucu başkanı ve halen başkanlık görevini de yürütmekteyim.
Yaşam Gazetesi: İçişleri Bakanlığı ikinci el oto galericilerinin yerleşim alanı dışına taşınması kararı sizi nasıl etkiledi?
Mustafa Tosun: İçişleri bakanlığının ikinci el oto galericilerinin yerleşim alanı dışına taşınması hususunda yayınlamış olduğu genelgeden sonra bir çok ilçe kendi bünyesindeki galericiler için bir dizi önlem aldı. İçişleri Bakanlığımızın bu genelgesi 2009 yılında son buluyordu. Sultangazi ilçemiz yeni kurulduğundan dolayı bu yönlü önlemleri sonraki yıllarda alma gayret içerisinde oldu.
Yaşam Gazetesi: Bu konuyla ilgili Sultangazi Belediyesi siz Galericilere yönelik bir yaptırımı oldu mu?
Mustafa Tosun: Bir kaç kez Sultangazi Belediye Başkanımız Cahit Altunay ile bir araya gelerek bukonuyu irdeledik. Başkanımızla bazı iştişarelerde bulunduk. Sultangazi’nin galericileri çevre ilçelerin galericilerinden fazla. Mutlaka bu ilçedeki galericilere de bir yer gösterilmesi kaçınılmaz olacaktır.
Yaşam Gazetesi: Ne zamandan beri koparatifleştiniz. Kooparatif olmanız sorununuza bir farkındalık kazandırıyor mu?
Mustafa Tosun: biz Sultangazi galericileri yaklaşık altı yıldır bu kooparatif çatısı altında bulunuyoruz. Biz Sultangazi galericileri olaya geniş pencereden bakarak soruna köklü çözümler üretmek gayretindeyiz. Yer sorunumuzu belediye başkanımızla birlikte iştişare ederek çözüleceğine inanan insanlarız. Belediyemizin ön gördüğü bir yer var. Belediye başkanımızla yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda bu yer üzerinde mutabakat sağladık. Ancak kesinleşmiş bir durum söz konusu değildir. Sadece sözlü bir durum sözkonusudur. Kamu hizmeti ile galerici esnafın hizmet vereceği bir proje üzerinde çalışıyoruz. Bunun ile ilgili imar çalışmaları yapılmaktadır. Böyle bir projeyi inşallah Sultangazi’ye kazandıracağız.
Yaşam Gazetesi: Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay siz galericilerin sorunlarını yakınen takip ediyor ve una uygun çözüm önerilerinde bulunuyor diyebilirmiyiz?
Mustafa Tosun: Elbette diyebiliriz. Sayın belediye başkanımız her konuda olduğu gibi biz galericiler ve otomobilciler kooparatifine hashasiyetlerini ve önceliklerini unutmadan gerekli girişimlerde bulunmuş. Bizimle birlikte iştişarelerde bulunarak çözüm yönünde önemli adımlar atmıştır. Sultangazi Belediye Başkanımız Sayın Cahit Altunay, hep yanımızda oldu olmaya da devam etmektedir. Sultangazi’li galericiler geniş bir sektör oluşturmuş, önemli yatırımlarda bulunmuş, maddi manevi bir çok değer oluşturmuştur.
Yaşam Gazetesi: Kısaca bu projeden söz edermisiniz?
Mustafa Tosun: Sultangazi sınırları içerisinde hayata geçecek olan bu proje emsal bir projedir. Hem sultangazi’ye yeni bir vizyon kazandıracak, hemde Sultangazi’nin misyonuna misyon ekleyecektir. Çevre ilçeler ve İstanbul ve Türkiye’de bir ilk olacak olan bu proje parmakla gösterilecektir. Ülkede ki tüm gözler Sultangazi’ye çavrilecektir.
Yaşam Gazetesi: Galericiliği her hangi bir vergi kaydı ve işyeri olmaksızın herkes yapabilmekte bunu nasıl değerlendiriyorsunuz.
Mustafa Tosun: Oto Galeri işiyle uğraşan vergisini ödeyen, Maliyeye kaydı olan galericilerin rahatsız olduğu sorunların başında bu gelmektedir. Oto alım satım işi yapanların bir alanda olmaları bu sorunları çözecektir. Bunun içindir ki en kısa zamanda Sultangazi Galericiler sitesi inşaa edilmelidir. Kayıt dışı çalışanları engellemek için organize çalışmak kaçınılmazdır. Galericilik yapan bir odaya kayıt yaptırma zorunluluğu doğacaktır. Kooparatife üye olmayanların bu site içerisinde yer bulması imkansız olacaktır. Gerekli kriterleri yerine getirmeyen kişiler galericilik yapamıyacaktır.
Yaşam Gazetesi: İçişleri Bakanlığını yeni düzenlemeleri sözkonusu mu?
Mustafa Tosun: Yeni yayınlanan bir genelgeyle yılda 3’ten fazla araç alım satımı yapanların ticaret yaptığı muamelesine tabi tutacaklar. Bu işle ilgili ticaret hane açması gerekecek. Gelir vergisi ve KDV ödemek zorunda kalacak. Böylelikle haksız rekabettin önüne geçilecek.
Yaşam Gazetesi: İnternet üzerinden yapılan satışlar kayıt altına alınıyor mu? Bu durum haksız rakabet oluşturmuyor mu?
Mustafa Tosun: İnternet satışları kayıt altında değil. İnternet satışı büyük bir pazar. Binici olarak alıcı olarak al sat mantığıyla hareket eden bir pazar. Alıcıların ve satıcıların bu işi bilen bir esnaftan yardım almaları her zaman avantajlı olur. Servis bakımları, kilometre ve Tramer konusunda doğru araştırmaları yapıp doğru uzman incelemesi bildiriyoruz. İnternet satışlarında satıcı isterse binicinin iyi niyetini suiistimal edebiliyor. Araçta plaka değişikliği yaparak araçta bulunan kusurları ve hataları bir ay boyunca saklamış oluyor. Araçta plaka değişiminden sonra araç ile ilgili tramer kayıtları yeni plakaya işlenmesi 1 ay gibi zaman alıyor. Bu zaman içerisinde alıcı araçtaki kusurları bilemiyor.İnternetten araba alırken kapora gönderenler var. Kapora sektörü oluştu. Gönderiyorsanız kaporayı bir gün önce görüştüğünüz kaparo verdiğiniz kişiyi daha sonra bulamıyorsunuz. Bu kişiler hayali adresleri verip vatandaşlardan 500'er lira topluyor ve köşeyi dönüyor. Vatandaşlarımız bu konuda dikkatli olmaları lazım. Geçmişi olan köklü firmalardan alım satım yapmalarını tavsiye ediyorum.
Yaşam Gazetesi: Sektörde Başarılı Olmak Neleri Gerektirir?
Mustafa Tosun: Her sektörde olduğu gibi başarı, işini profesyonel yapmakla olur. Başarılı olmak istiyorsan yaptığın iş neyi gerektiriyorsa harfiyen yapmanız gerekir. Günü birlik mantığıyla çalışayım diyorsanız bu iş olmaz. Yaptığın işi severek yapacaksın. Dürüstlüğünü, sevgini, emeğini ve maddiyatını katacaksın.
Yaşam Gazetesi: Sıfır Araç Almak İsteyenlere Tavsiyeleriniz Var mı?
Mustafa Tosun: Arabayı yatırım olarak görüyorlarsa, aklılarındaki markaların 2. el değerlerine mutlaka bakmalılar. İstedikleri zaman kolayca satışını yapabilecekleri bir marka ve model seçmelidirler. Bayi ve galerici fiyatlarını mutlaka araştırsınlar. Alacakları araçları karşılaştırmalarında bizler yardımcı oluyoruz. Araçlardaki ek özellikler tahmin edemeyecekleri maliyetler getirebilir ve bütçelerini zorlayabilir. Galericilere mutlaka uğrasınlar.
Yaşam Gazetesi: İkinci El Araç Alacaklara Tavsiyeniz Var mı?
Mustafa Tosun: İkinci el araç almak isteyenlere özellikle şunu ifade etmek istiyorum. Araç pazarlarında ve internette cazip fiyatlar görebilirler. Galericide 30.000 TL olan aracı pazarda veya internette 28.000 TLgörebilirler. Arada bulunan 2.000 TL’yi kar olarak görmesinler.Aracı aldıktan sonra muhatap bulabilecekleri, sattığı araç hakkında garanti verebilecek esnafı tercih etsinler.
Kilometresini mutlaka öğrensinler. Kilometre sayacı istenen değere düşürülse bile, lastiklere, saatin camındaki çiziklere, gaz pedalı lastiğinin aşınma durumuna ve hatta sürücü koltuğunun ne kadar yıpranmış olduğuna bakarak aracın gerçek kilometre değeri hakkında aşağı yukarı bir fikir sahibi olabilirler.
Bizler bu konuda kendilerine araçla ilgili çalışmasını, boyası, kilometresi ve hasar bilgilerini doğrudan müşterimize bildiriyoruz. Her müşterin çalıştığı güvendiği bir galericisi olsun. Galericiden alırken de işini sağlama alması için resmiyete harfiyen yerine getirsinler.
Yaşam Gazetesi: Tüm içtenliğinizle sorularımıza cevap verdiğiniz için çok teşekkür ediyoruz. Sizlere iş yaşamınızda başarılar diliyoruz.
Mustafa Tosun: biz galericilerin sorunlarını kendi gazete ve internet sitesine taşıdığınız için ben size teşekkür ediyorum. Sağolun var olun.