Sultangazi Kaymakamlığı, Sultangazi Belediyesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen programla bilinçli tuz tüketimine dikkat çekildi. Sultangazi Belediye Nikah Salonları’nda düzenlenen programa Sultangazi Kaymakamı Ali Uslanmaz, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, AK Parti İlçe Başkanı Suzan Dağlar Civan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İsa Tanrıverdi, İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Demir, İlçe Sağlık Müdürü Emrah Eray, Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Salih Bekaroğlu ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İsa Tanrıverdi, toplumda tuz tüketiminin azaltılması yönünde duyarlılık oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. İnsanların yaşam kalitesini arttırmayı amaçladıklarını kaydeden Tanrıverdi, “Yemeklere katılan tuz miktarının azaltılması yaşam kalitemizi yükseltir. Sağlık harcamalarına baktığımızda hipertansiyon haslıklarına en çok payın ayrıldığını görüyoruz. Tuz tüketimi birçok hastalığın temelini oluşturuyor. Tuzun 1 gram azaltılması ile felçlerde yüzde 5; kalp krizlerinde yüzde 3 oranında azalmayı sağlıyor; 9 gram azalttığımızda ise felçlerde yüzde 24 azalma; kalp krizlerinde yüzde 34 azalma meydana geliyor. Tuz tüketimini azaltarak daha sağlıklı yaşayabiliriz” dedi.
Programda konuşma yapan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, tuzlukların masalardan kaldırılarak sağlıklı yaşama geçilmesi gerektiğini belirtti. Günlük alınması gereken tuz miktarının 5 gram olduğunun altını çizen Başkan Altunay, “Biz bunun dört katı oranında tuz kullanıyoruz. Sebze ve meyveleri yerken kendi tatlarını almak için mutlaka tuzsuz yiyelim. Yediklerimizin kendi tadını almak için tuzsuz yemeye alışmalıyız” dedi.
Sağlıklı bir yaşam için üç beyazdan biri olan tuzdan uzak durmak gerektiğine işaret eden Başkan Altunay, şunları söyledi:
“Hiçbir genetik yatkınlığa dayanmayan ve sonradan kazanılan tuzlu yeme alışkanlığından kurtulmak, tuzun doğrudan ve dolaylı olarak neden olduğu hastalıklardan korunmak gerekiyor. Kısaca özetlemek gerekirse tuz yerine göre zehir, yerine göre panzehirdir. Bu nedenle yerinde kullanmasını bilmek gerekir.
Bu amaçla sağlıksız beslenme alışkanlığı olan tuz tüketiminin, gençlerde ve annelerde bilinç oluşturma ve farkındalık meydana getirerek, tuz kullanımının azalmasını hedefliyoruz. Öte yandan toplu tüketime yemek hizmeti veren işletmelerde tuzların masalardan kaldırılarak ihtiyaç halinde müşteriye verilmesi, aşçıların yemeklerde az tuz kullanımını amaçlıyoruz.”
Sultangazi Kaymakamı Ali Uslanmaz da tuz tüketimi konusunda bir farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını belirterek “Bütün okullarda sürecek eğitim programlarıyla Sultangazi’de başlayan bu duyarlılığı her yere yaymayı istiyoruz” dedi.
“Gençler Bilgilenir Toplum Bilinçlenir; tuzu azaltırsak yaşam kalitemiz yükselir” konulu programa Kardiyolog Prof. Dr. Nuri Kurtoğlu ve Nefrolog Doç. Dr. Murathan Uyar konuk oldu.
Kardiyolog Prof. Dr. Nuri Kurtoğlu, tuzu günde 6 gr. azaltarak bir çok hastalığın önüne geçilebileceğini söyledi. Tuz tüketiminin birçok hastalığı tetiklediğini ifade eden Kurtoğlu, “Tuzun fazla tüketilmesi vücutta ödem oluşmasına, kalp kasında kalınlaşmaya, kemik erimesine, böbrek taşına ve felçlere neden oluyor. Tuz tüketimini günde 6 gr azaltırsak dünyadaki 2.5 milyon insanın ölümünü engellemiş oluruz” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Murathan Uyar da tuzdaki sodyumun vücudun sıvı dengesini oluşturduğunu belirterek böbreklerin vücutta kalacak olan tuz miktarına karar verdiğini söyledi. Türkiye’de 18 gram olan tuz tüketim miktarının 15 grama düştüğünü belirten Uyar, “Türkiye’de hedef tuz tüketim miktarını 5-6 gramlara çekmek. Tuzu az diyetler uygulayarak tuz tüketimini azaltabiliriz. Sebze ve meyvelerin zengin tatlarını almak istiyorsak tuz tüketimini azaltmalıyız” ifadelerini kullandı.
Sultangazi Belediyesi Nikah Salonları’nda düzenlenecek periyodik programlarla tuz kullanımının kalp, damar ve böbrek hastalıklarına olan etkisi anlatılarak bilinçli tuz tüketiminin önemine değinilecek.