CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, TBMM Genel Kurulu’nda tekstil sektörünün sorunları üzerine söz aldı. AKP Denlzli Milletvekili Cahit Özkan’ın muhalefete hakaret içerikli Meclis konuşmasına da değinen Arslan, “Denizlili olarak, milletvekilinin konuşmalarını esefle izledim ve çok üzüldüm.” ifadesini kullandı.
Kazım Arslan’ın tekstil sorunlarına dair konuşmasında çözüm olarak sıraladığı başlıklar şöyleydi:
TEKSTİL DURAKLAMA DÖNEMİNİ YAŞIYOR
"Tekstil sektörünün Türkiye'de yaşamasını istiyorsak, çok özel teşviklere ve desteklere ihtiyaç vardır. Denizli, tekstilde yıllardan beri söz sahibi olan kentlerimizden biri olmakla birlikte, İstanbul, Bursa, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana'nın da tekstilde gerçekten önemli bir mesafe aldı.
Tekstilde bugünkü gibi üvey evlat muamelesiyle hareket edilirse, tekstilciye uzaktan bakılmaya devam edilirse birçok işletme zaman içinde kapatılacak ve işsizlik artacaktır.
TEKSTİLİ GÖZDEN Mİ ÇIKARDINIZ?
Şimdi, bu durumda olan tekstilcinin durumunu siyasi iktidardan sormak istiyorum: Gerçekten tekstil sektörüne destek olmak istiyor musunuz? Yaşatmak istiyor musunuz? Yoksa gözden mi çıkardınız? Çıkardıysanız yerine hangi sektörü koymayı düşünüyorsunuz?
DENİZLİ’DE 34 FABRİKA KAPATILDI
Denizli ilimizde bu iktidar döneminde 34 tane fabrika kapandı, yenileri çok az yapıldı. Büyüme hemen hemen hiç olmadı ve tekstil sektöründe iş yapan arkadaşlarımızın, sanayicilerimizin heyecanı kalmadı.
Dolayısıyla, yerinde sayan, hatta zaman zaman da küçülmeye giden bir tekstil sektörü var. O hâlde, tekstil sektörünü yaşatmak ve ihracatının artırılmasını istiyorsak yeni teşviklere ve desteklere büyük ihtiyaç vardır.
TEKSTİLDE ENERJİ MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ
Tekstil sanayisinin en büyük yükü enerji alanındadır. Ham petrol varil fiyatları 2002'de 160 dolar, 170 dolar civarında iken, bugün 40 dolarlara düşmüş olmasına rağmen, enerjideki ve akaryakıttaki fiyat maalesef bir türlü düşürülememiştir. Fiyatlarda yaşanan cüzi düşüş de sanayicimize ve tekstilcimize gerçekten yaramamaktadır. Tekstil sektörünün yaşayabilmesi ve rekabet edebilmesi, üretimin ve ihracatın artırılması için enerji girdilerinde destek yapılmasına çok büyük ihtiyaç vardır.
Rakibimiz olan ülkelerden Çin'de, Pakistan'da, Kazakistan'da, Özbekistan'da, Türkmenistan'da elektrik fiyatlarının 3 veya 4 sent olduğunu biliyorum ama Türkiye'de bu elektrik fiyatlarının 12 ila 14 sent arasında değişmektedir. Pahalı enerjiyle rekabet gücümüz düşmektedir.
TEKSTİLDE YAPILMASI GEREKENLERİ SIRALADI
Tekstil sektöründeki sorunların aşılabilmesi için, tekstil sanayisine özel organize sanayi bölgeleri kurularak, altyapısı hazırlanarak, eğer talep varsa arıtma tesislerinin de devletçe yapılıp tekstilciye sunulması gerekmektedir.
Tekstilde ve sanayide kullanılan enerji üzerindeki KDV'nin sıfırlanması gerekmektedir. TRT'nin elektrik üzerinden aldığı yüzde 2'lik katılma payının kaldırılması şarttır.
Tekstil ve sanayideki peşin vergi kaldırılmalı, damga vergisi iptal edilmelidir. Tekstilcinin ve sanayicinin KDV iadeleriyle devlete olan borçlarının mahsup edilmesi suretiyle onların rahatlatılmasını ve böylelikle KDV alacakları mutlaka ödenmesi gerekmektedir.
Teşvikler, hiçbir ayrım yapılmadan, yatırımı, üretimi, istihdamı, ihracatı artıracak şekilde yapılmalıdır. Eğer devlet bugün yatırım yapmıyorsa, mevcutları da satıyorsa, o zaman özel sektörün önünü açmalıdır, gerekli teşvikleri, destekleri de mutlaka vermeli, rekabeti rahatlıkla yapabileceği bir piyasayı da oluşturmalıdır.
Teşviklerin altyapı ve sabit yatırımlarda olması doğru olacaktır. Maliyeti etkileyen, haksız rekabete neden olan konulardan da kaçınılmalıdır.
İHRACAT DÜŞERKEN DEVLET SEYREDEMEZ
Bugün ihracatımız genelde yüzde 10, Denizli'de yüzde 16 oranında düşmüştür. Bu da gösteriyor ki Denizli ihracatçısının artık eskisi gibi yeterince ihracat yapamadığı ortadadır. "
Kazım ARSLAN
Denizli Milletvekili