Mustafa Çimen, "Kadın Cinayetlerini ve Kadına Şiddeti Kınıyorum"

Okunma: 7296
Sultangazi 16 Mart 2021 00:49
Videoyu Aç Mustafa Çimen, "Kadın Cinayetlerini ve Kadına Şiddeti Kınıyorum"
A
a

Sivil Toplum Kuruluşları üyesi Mustafa Çimen, "Son günlerde artarak devam eden kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet sarmalını esefle nefrete kınıyorum" dedi.

Türkiye’nin bitmek, tükenmek bilmeyen kanayan bir yara haline dönüşen kadın cinayetleri, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda durmadı. 2020 yılı raporuna göre 384 kadın öldürüldü, 161 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.

Türkiye’de 2020 yılında toplamda 471 kadın cinayetinin işlendiğini ve cinayeti işleyenlerin yüzde 95’inin eş, sevgili ya da akraba oldukları açıklanmıştır. Olaylara objektif olarak bakacak olursak bu sayı her geçen yıl artarak devam etmektedir. 2021 yılın birkaç ayında onlarca kadın cinayeti işlendi. Kadın cinayetlerinin bu kadar artması bize şiddet olgusunun çeşitli sosyal, ekonomik ve kültürel nedenlere bağlı olduğunu ve iktidar partisinin bu duruma köklü çözümler bulamadığını gösteriyor.  

Şiddet dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sorunlardan biri olmaya devam etmektedir. Hükümet ve Sivil toplum kuruluşları ortak projeler geliştiremediği müddetçe bu cinayetlerin sonu gelmeyecektir. Bu olayı sosyologlar, psikologlar, bilim insanları, siyasetçiler ve sivil toplum kuruluşları masaya yatırmadıkça kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin önüne geçilemeyecektir. 
 
Öncelikle kadın sahip olunan bir nesne, bir obje olarak görülmemesi için topluma yönelik “ Hükümet, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte her mahallede, her semtte, her ilçede ‘ sosyal danışmanlık’ projeleri geliştirmeli ve aktif bir şekilde uygulamalıdır. Kadın ve erkek bireylerin şiddete eğilim göstermeyecek şekilde eğitilmeli, Erkek ve kadın arasındaki eşitsizlik ve namus kavramı en ince ayrıntısına kadar kavratılmalıdır.

Her şeyden önce ülkemizde namus kavramı algısı bile çok farklı. Bir kadın cinayete kurban gittiğinde ‘Ne giymiş? Tahrik edici bir şey var mı üzerinde? Diye düşünen bir toplum anlayışına sahibiz. Kadınlar bir nesne, bir obje değil, her şeyden önce bunun farkında olmalıyız. Bizleri bir kadının doğurduğunu akıllardan çıkarmamamız lazım. Hepimizin, anası, bacısı, kızı, gelini ver. Kadına duyulan saygı ve sevgi aslında kendimize duyduğumuz saygı ve sevgi olduğunu unutmamalıyız.
 
Sivil toplum kuruluşu üyesi olarak kadın cinayetlerini ve kadına yönelik akıl almaz şiddeti kınıyorum. Bir an önce bu cinayetlerin ve kadına yönelik şiddetin son bulması için herkesi elini taşın altına koymaya davet ediyorum” dedi.  
 
Mustafa Çimen
 
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat