Kadınlar da Askere Alınacak

Okunma: 443
Türkiye 27 Mart 2016 13:58
Videoyu Aç Kadınlar da Askere Alınacak
A
a

Zorunlu askerlik sistemi üzerinde çalışma yürüten Milli Savunma Bakanlığı, ‘kadınlara askerlik’ konusunu da çalışmalarına dahil etti.

Zorunlu askerlik sistemi üzerinde çalışma yürüten Milli Savunma Bakanlığı, ‘kadınlara askerlik’ konusunu da çalışmalarına dahil etti. Kadınlara askerlik, gönüllülük esasına göre ve temel askerlik eğitimi süresinde planlanıyor.
Hükümete yakın Yeni Şafak’tan Kıymet Sezer’in haberine göre; kadınlar için getirilmesi öngörülen askerlik sisteminin, gönüllülük esasına göre uygulanması üzerinde duruluyor. Kadınların mevcut sürelerde değil, temel askerlik eğitimini esas alan kısa süreli askerliği, bu esasa göre yapabileceği belirtiliyor.

KONU MASAYA GETİRİLDİ

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Genelkurmay Başkanlığı, askerlik sistemini sil baştan yazmak üzere başlattığı çalışmalarını sürdürüyor. Konu, geçtiğimiz aylarda TBMM Milli Savunma Komisyonu gündemine de geldi ve askerlik sistemi, zorunlu askerlik uygulamasının devam edip etmeyeceği, bedelli beklentileri, yurt dışındaki örnekleri de masaya yatırılarak ayrıntılı olarak değerlendirildi. MSB ve Genelkurmay Başkanlığı nezdinde yürütülen askerlik sistemi çalışmalarına “kadınlara gönüllü askerlik” de dahil edildi.

NORVEÇ VE İSRAİL'DE ZORUNLU

Şubat 2016 tarihli “Zorunlu Askerlik Hizmeti” başlıklı araştırmada uygulama, gündeme geldi ve incelendi. Buna göre, Norveç ve İsrail hariç zorunlu askerlik sadece erkekleri kapsıyor. Avusturya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, İsviçre, Litvanya ve Yunanistan'da kadınlar dilerse gönüllü olarak askerlik yapabiliyor. Norveç, 2015 yılında kadınların askerlik yapmalarını zorunlu hale getirirken, İsrail'de ise kadınlar 2 yıl askerlik yapmak zorunda.
TBMM'nin yaptığı askerlik araştırmasında, Avrupa kıtası ve Türkiye'nin komşusu ülkelerdeki askerlik sistemleri ayrıntılı olarak değerlendirildi. Araştırmaya göre, 1990'lardan bugüne zorunlu askerlik hizmetini devam ettiren ülke sayısı, hem Avrupa Birliği hem de NATO üyesi ülkeler içerisinde oldukça azaldı.

TÜRKİYE SAYI OLARAK ÖNDE

2016 yılı itibariyle zorunlu askerlik, 28 üyeli AB içinde 6 ülkede, 28 üyeli NATO'da ise 5 ülkede uygulanıyor. Avrupa kıtasında, zorunlu askerlik uygulamasının sürdüğü ülkeler arasında sayıca en büyük orduya ise Türkiye sahip. Türkiye, gerek aktif askeri varlığı gerekse zorunlu asker sayısıyla, kendisine en yakın olan İsrail ve Yunanistan'ı bile 3-4 kat geride bırakıyor.



1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat