İstanbul Valisi Açıkladı, Kahvehane Saldırısını Gerçekleştirenler Yakalandı

Okunma: 422
Türkiye 11 Şubat 2016 12:01
Videoyu Aç İstanbul Valisi Açıkladı, Kahvehane Saldırısını Gerçekleştirenler Yakalandı
A
a

İstanbul Valisi Vasip Şahin, son günlerde yaşanan kahvehane saldırılarıyla, terör örgütünün karışıklık çıkarmayı amaçladığını ancak gerek güvenlik güçlerinin çabaları gerekse İstanbullular'ın sağduyusu sayesinde teröristlerin hedeflerine ulaşmadıklarını söyledi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, son günlerde yaşanan kahvehane saldırılarıyla, terör örgütünün karışıklık çıkarmayı amaçladığını ancak gerek güvenlik güçlerinin çabaları gerekse İstanbullular'ın sağduyusu sayesinde teröristlerin hedeflerine ulaşmadıklarını söyledi. Vali Şahin, "Buradaki amaç çok açık. Güneydoğu'da sıkışan terör örgütü, İstanbul gibi metropollerde bu tür eylemlerle hem ülkenin hem kamuoyunun hem de güvenlik güçlerinin dikkatini dağıtmayı amaçlıyor. Hamdolsun, güvenlik güçlerimiz ülkenin her tarafında duruma hakim oldukları gibi İstanbul'da da duruma hakim" dedi.
 
Meydana gelen olaylarla vatandaşların paniğe sevk edilmek istendiğini ifade eden Şahin, "Kamuoyunu oyalayıcı ve 'acaba güvenlik zafiyeti mi var' duygusunu tahrik edici birtakım amaçla güdüyorlar. Ama hain mihraklar, odaklar ve bu terör örgütü bu amacına ulaşamayacak. Öncelikle İstanbul'daki tüm vatandaşlarımıza sağduyularından dolayı teşekkür ediyorum. Güvenlik güçlerimize desteklerinden dolayı da. Gerçekten vatandaşlarımız devlet güvenlik kuvvetlerinin yanında ve her türlü bilgi akışında da çok yardımcı bir tavırla yanımızdalar. Ben vatandaşlarımıza bu soğukkanlılıklarını korumalarını hatta birbirlerine daha fazla sarılmalarını, komşuluk ilişkilerini daha da çok arttırmalarını özellikle tavsiye ediyorum.
 
Bu terör örgütünün ulaşmak istediği amacı önleyecek en önemli enstrümanlarımızdan biridir" diye konuştu. İstanbullular'ın terör örgütlerine prim vermediğini aktaran Vali Şahin, terör örgütlerinin Kanarya'da birtakım provokasyonlara girişmek istediklerini ancak halkın oyuna gelmediğini, güvenlik güçlerinin de çok kısa sürede provokasyon olaylarının faillerini yakaladığını vurguladı. "Kahvehane saldırılarının failleri yakalandı" Kahvehane saldırıları için gerçekleştirilen operasyonlarda ilk etapta 4 kişinin yakalandığını söyleyen Vali Vasip Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bunların 3'ü tutuklandı. Biri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İkinci operasyonumuzda 3 kişi daha yakalandı. Bu 3 kişinin sorgulamaları devam ediyor. Şu ana kadar elimize ulaşan bilgilere göre, bunlardan 2 kişinin olayın failleri ya da en azından zanlıları olduğu düşünülüyor. Yine bu saldırıların organizasyonu yapan, yardım ve yataklık eden diğer şahıslar da ele geçirilmiştir. Sadece bu olaylar değil, mesela Esenyurt'ta ve Sultangazi'de bizim polis ekiplerimize saldıranla Eyüp'te kahvehane saldırılarıyla da bunların ilgilerinin olabileceğine dair elimizde bilgiler oluştu. Tabii bunlarla ilgili daha detaylı çalışmalar, incelemeler devam ediyor. Daha sonra bunlar da netleşince kamuoyuna bilgi sunulacaktır." İki kahvehane taramasının ardından Sultangazi ve Eyüp'te meydana gelen kahvehane saldırılarına da değinen Vali Şahin, "Bunların her ikisi adi olay niteliğinde. Yani terör olayı değil. Alacak verecek ya da kumar meselelerinden kaynaklanan ihtilaflardan meydana gelen saldırılardı. Bunlarla ilgili çalışmalarımızda detaylı şekilde devam ediyor.
 
Bir kısmının fail veya zanlıları tespit edilmiş durumda. Onlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu. "8 kişiden 7'si Ermenistan vatandaşı" Şişli'de meydana gelen ve iki Ermeni kökenli vatandaşın domuz bağıyla bağlanma sonucu birinin ölümü ve diğerin yaralanmasıyla sonuçlanan olaya da değinen Vali Şahin, şunlara dikkati çekti: "Şişli'de yaşlı bir Ermeni vatandaşımızın öldürülmesi ve eşinin yaralanması olayının altında bir gasp olayı çıktı. Bunlar da yapılan takip sonucunda Trabzon'da yakalandılar.
 
Ülkeyi terk etme araştırmaları yaparken güvenlik birimleri tarafından yakalandılar. Bu 8 zanlıdan 7'si Ermenistan vatandaşı. Bir diğeri de Ermeni asıllı ama Türk vatandaşı. Olay tamamıyla gasp amaçlıdır. Failleri kısa zamanda yakalanmış oldu." "İstanbullular şunu bilsinler, bu kentte terör örgütlerine istediklerini yapma fırsatı vermeyeceğiz" diyen Vali Şahin, "Sürekli şekilde terör örgütlerinin ensesindeyiz. Bunlar amaçlarına ulaşamayacaklar. Bu ülke ve millet eskiden olduğu gibi birlik ve beraberliğini muhafaza etme noktasında son derece gayretlidir. Onun için herkes emin olsun ve güvende olsun. Bu konuda devlete ve güvenlik güçlerimize güvenmeye ve yardım etmeye devam etsinler" dedi. "İstanbul'da art arda gerçekleştirilen kahvehane saldırılarıyla iç çatışmanın amaçlandığı iddiaları konusundaki yorumunuz nedir?" şeklindeki soruyu da Vali Şahin, şöyle yanıtladı: "Terörün ve terör örgütlerinin hiçbir kutsalı ve değeri yok. Her türlü aracı kullanmaya çalışıyorlar. Vatandaşları birbirine düşürmek, farklı kesimler, inançlar veya mezhepler arasında çatışmayı çok rahat düşünüp bunu çıkarmaya tevessül edebiliyorlar. Dolayısıyla etik değerlerden yoksun ve uzak, her türlü metodu kullanabilen yapıları var terör örgütlerinin. Ancak vatandaşlarımız da bu konularda çok dikkatli ve duyarlıdır. Onların tahriklerine prim vermiyorlar."
 
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat